Johan Tollenaere

De juiste man op het juiste moment!

laatste nieuws!

Ontmoeting jonge landbouwers

08.06.2022

Samen met collega Guido, bevoegd voor landbouw, enkele jonge landbouwers uit onze stad en de nationale ondervoorzitter Groene Kring, ontvangen. Grote zorgen over hun voortbestaan. Afgesproken dat wij als college een advies gaan geven over het "stikstofverhaal".  

Landbouw is belangrijk (dat heeft de oorlog ons nog eens heel duidelijk gemaakt), natuur en leefmilieu natuurlijk ook en stikstof is een probleem.  Dat moet allemaal wel met rechtszekerheid, objectiviteit, transparantie, nauwgezetheid en ook euro's bekeken worden.  Vlaanderen heeft toch nog wat werk volgens mij en heeft jarenlang van alles voor zich uitgeschoven helaas.  En niet één sector mag extra geviseerd worden.  

Als achterkleinzoon en kleinzoon van Kamiel en Bèr, landbouwers, zal ik hier ook (op lokaal niveau) verantwoordelijkheid nemen.  De knowhow en de dagelijkse inzet van zeer vroeg tot zeer laat van vele generaties landbouwers moeten we ook koesteren. We moeten een eerlijk en duidelijk toekomstkader  op langere termijn geven.

Een "overall" ontvangen voor als er geen boeren meer zijn en we zelf ons eten moeten gaan maken.


MAASEIK - het watermerk

24.05.2022

Onze strategie voor de stad Maaseik scherp gesteld. 
Een nieuw stijlvol logo én een gedurfde baseline, het watermerk. 
We zijn verbonden met water (Maas, Bosbeek/Oeter, Zuid-Willemsvaart), we creëren ook de "Water-toegangspoort" tot het Nationaal Park Hoge Kempen én ... we zijn niet te kopiëren.  

De beelden spreken voor zich. Voor hen die de stem nog niet herkenden, je leest hieronder de naam van de bekende Vlaamse acteur die in onze stad geboren werd. Voor de aardigheid hebben we ook een versie gemaakt van zijn dialect, Neroters. 

Ik ben ook dankbaar voor onze prachtige stadsfilm en wil graag naast onze communicatiedienst nog enkele mensen bedanken voor hun medewerking. Helaas sloeg het noodlot toe en verloren we recent één van onze jonge talenten, die nog aan dit mooi project heeft meegewerkt. Ik hoop dat de vele mooie beelden die hij de voorbije jaren maakte in zijn geboortestad ergens veilig zijn. Rust zacht Andy. 

Productie: Tapefarm
Camera & Regie: Bob Abbate
Grip & belichting: Ruben Heeres
Script: David Vanhee
Voice-over: Kris Cuppens
Stemopnames: Studio Grindstone
Sounddesign: Romain van Beek
Montage: Andy Klaps, Bob Abbate
Productieplanning: Jeannick Gelissen, Ralf Haeldermans, Anneleen Schreurs
En dank aan voor de locatie en gastvrijheid: VC GREENYARD Maaseik, Melk & Suiker, Warredal, Aquadroom Zwembad, Chiro Opoeteren, OMC MTB-school & club, Rica’s Trails, De Beurs, Academie Maaseik, Beverland, Maaseiker Knapkoekers, Aquadroom Sauna & Wellness en Supclub Maasvallei.
Speciale dank aan: Aero cinematic media, Stefan Flipkens (tolk), Chris Bertjens (kunstschilder) en onze geweldige figuranten!! 

Bekijk hier onze stadfilm.


Lokale besturen - Oekraïne

09.03.2022

Enorme uitdagingen, makkelijk zal het niet zijn. We moeten het in Oekraïne zelf oplossen en zelfs tussenkomen, al is dat met een gek aan het hoofd van Rusland een enorm risico en moet dat zeer omzichtig gebeuren. In krant “De Tijd” vandaag.

https://drive.google.com/file/d/1sfwatAdpRYacLCAoyYkQtxPPh-kOKSDH/view?usp=sharing


Nieuw in Maaseik - Kinderpretpark "Beverland"

24.02.2022

Goed nieuws op een triestige dag. Op een dag dat we vernemen dat Rusland een oorlog begint, ontvingen we de pers om kennis te maken met Kinderpretpark “BEVERLAND” Maaseik dat binnenkort opent. Een nieuwe troef en werkgelegenheid!

Sinds 2019 had ik o.a. samen met collega Marc, bevoegd voor sport en economie, al heel wat contacten om de leegstaande schaatshal, al was die in privébezit, in te vullen. Ik ging ook zelf op zoek naar interessante invullingen. Immers kandidaten, die er waren, die evenementen, fuiven, feesten wilden gaan organiseren, werden geweerd, ook om de druk op de woonwijk te sparen. Ik zocht ondernemers die rond sport, recreatie een invulling konden geven. Met twee bedrijven hadden we serieuze gesprekken maar deze beslisten uiteindelijk om het financieel risico niet te nemen. Plots krijgen we het bericht dat “Bevers&Bevers” de hal zou willen kopen.  Gesprekken, moeilijk want vooral digitaal in Corona-tijden, volgden snel met de familie Bevers, Jurgen en Tinne. Ondernemers die met “Speelstad” weten waarover ze praten en die volledig in ons plaatje pasten. Collega’s van het college, in het bijzonder toerisme en jeugd, Myriam en Ann-Sofie, en de gemeenteraadsleden waren ook enthousiast. Ik meldde dat we nog gronden hadden om ook buiten wat te kunnen doen. Al snel konden we akkoorden bereiken. We hebben sindsdien gezorgd voor een goede begeleiding, ook bij andere overheden, we konden vergunningen snel tot een goed einde brengen. 

Het Kinderpretpark biedt nu zowel indoor als outdoor speelgelegenheid voor kinderen tot ongeveer 14 jaar. Naast klassieke speeltoestellen zijn er meerdere mechanische attracties gebouwd. Binnen is er ruimte voor klimmen en glijden en is er meer dan voldoende ruimte zodat de jongeren zich kunnen uitleven in onder andere het grote klim- en klauterkooi met glijbanen, de trampolines en een echt hindernissenparcours. Alles aangevuld met super leuke attracties zoals draaimolens, de Loopi en Butterfly, de Sweeper, …Buiten kan de jeugd zich uitleven in de klimtoren met glijbanen, de hoge klimvulkaan en de vele andere uitdagende speeltoestellen. Voor de kleinsten zijn er overzichtelijke aparte speelzones, zodat ze niet onder de voet worden gelopen door de grotere kinderen. Er is gezorgd voor een gezellige horeca met goede wifi en volwassen begeleiders mogen gratis binnen. En uiteraard gaat men voor groene energie, met een pak zonnepanelen op het dak en met een ventilatie volgens de nieuwe strenge normen. Er zullen 6 mensen in vaste dienst komen die aangevuld worden met Flexi’s en studenten zodat tot 25 mensen aan de slag kunnen. 

Maaseik is binnenkort een troef, een kinderparadijs rijker. Ik ben bijzonder opgetogen dat al dat werk en de vele uren inzet tot een schitterend resultaat hebben geleid.


Nieuwe brug over de maas

13.02.2022

Drie jaar geleden begonnen met lobbyen bij Vlaamse administraties en politici.
Bondgenoot gevonden bij collega Lydia die minister werd van de juiste bevoegdheden.

Toen was de insteek een oplossing voor de zwakke weggebruikers.
Voor de vele vrienden van Nederland die contacten hebben in onze stad, de vele leerlingen die hier onderwijs volgen en ons wandel- en fietstoerisme.

Sinds de watersnood van de voorbije zomer werd ook duidelijk dat dit knelpunt ook best werd aangepakt.
Ook Nederland denkt hier nu mee.

Top voor onze stad en voor de regio Noordoost-Limburg voor de ontsluiting naar Nederland en Duitsland.


Dit was 2021

12.01.2022

In een interview met HUMO en TVL blik ik terug op de gebeurtenissen van 2021.

Het interview op TVL kan je hier bekijken.

Op 21 december verscheen een artikel in HUMO. Je kan het volledige artikel hier lezen.


KeeBee afscheid van de basiscommandant - Mijn afscheidswoorden als “peter”.

28.09.2021

Kleine-Brogel, 24 september 2021

“Enorm onder de indruk."

Onze defensie heeft soms de perceptie tegen. De werking van Kee Bee toont dat het anders is. Van zodra ik als nieuwe burgemeester kennismaakte met de basis vielen mij dingen op. Heel professionele mensen die allemaal 100 % gaan voor hun opdracht en toegewijd bezig zijn met hun opdrachten. De leidinggevenden werken als moderne managers en eigenlijk niet anders dan in de privé. En dan nog eens in alle transparantie voor zover de veiligheid dat mogelijk maakt. Ik was en ben hiervan enorm onder de indruk.

Ik mocht de voorbije twee jaar dan ook kennismaken met veel boeiende mensen. In het bijzonder met “base-co” , Jeroen Poesen en de tot voor enige tijd het hoofd van de Verdedigings- en Steungroep Dirk Vleugels.

De “base-co” was een echte ambassadeur voor de basis. De feedback over de werking, de reacties op vragen, de uitnodigingen, de ontmoetingen …allemaal top. Verwondering van de stap naar de privé is er dan ook niet. Het was wel een verrassing.

Ik ben dankbaar voor de samenwerking die er was. Zo bijvoorbeeld de overvlucht met F-16’s tijdens de viering van 75 jaar bevrijding. Van zijn bevel zal mij vooral het bezoek aan Šiauliai (Litouwen) bijblijven. Collega Steven van de stad Peer en ik kregen immers de unieke gelegenheid om onze mensen ter plaatse te zien werken in het kader van Baltic Air Policing. Een zeer belangrijke NATO-taak in het kader van de defensie van Europa. Mijn “onder de indruk zijn” en respect voor onze jongens en dames is er alleen maar groter geworden.

Vaak getuig ik over deze opdracht en over de belangrijke rol van defensie en in het bijzonder Kee Bee in ons land en in Eurropa. De ontvangst was ook hartelijk, niet alleen van onze mensen maar ook van de lokale overheden. Deze laatsten en enkele inwoners maakten duidelijk hoe belangrijk de NATO en Europa voor hen zijn. De dankbaarheid naar Kee Bee was duidelijk.

Onze stad is “peter” van de Verdedings- en Steungroep. De contacten zijn al decennia warm en hartelijk. De steun voor projecten wordt enorm gewaardeerd. Hopelijk kunnen we binnenkort elkaar weer iets meer en vooral beter ontmoeten. Een concert van de Muziekkapel van de Luchtmacht wordt hier ook altijd gewaardeerd.

En laatst kreeg de “peter” hulp. Hulp bij iets wat normaal nooit zou gebeuren … een overstroming van de Maas in volle zomer. In een wip vlogen een 30-tal militairen in hun voertuigen om hier te komen helpen. Dat vond de “peter” fijn en dat werd hier enorm gewaardeerd.

We houden die warme, vriendschappelijke band aan. We wensen Jeroen en natuurlijk ook Dirk veel succes in nieuwe uitdagingen. Tegelijk wensen we hun opvolgers veel succes in Kee Bee. De lat ligt daar hoog, ze kunnen het dus gebruiken. 

Ik blijf graag “onder de indruk”.


Herdenking - Vrije meningsuiting - Bedreiging - Engagement

07.09.2021

5 september 2021

Vandaag knoopten we terug aan bij de jaarlijkse herdenking van de weerstanders, verzetsstrijders die in onze bossen tussen Dilsen-Stokkem en Maaseik in september 1944 in een drama zijn terechtgekomen.

Veel verzetslieden sneuvelden, werden ter plaatse gefusilleerd, anderen werden gevangen genomen en op transporten gezet. Het verhaal van hen en vooral van die transporten moeten we blijven vertellen. Op diverse plaatsen werden deze getransporteerden nog gefusilleerd. De komende zondagen worden op die plaatsen in Nederland ook herdenkingen gehouden. Slechts 3 mensen overleefden de kampen en werden bevrijd in mei 1945: Hélène Vanlaer, koerierster, Alfonsine Vliexs, koerierster en Gaspar Caris. Dramatisch, zeker omdat twee weken later de Belgische “Brigade Piron” onze stad zou bevrijden.

Doorgaans ga ik niet in op bovenlokale debatten. Om heel veel reden, en ik ben een fiere Vlaming (zelfs met roots in het historische Vlaanderen), moet ik er nu toch iets over zeggen. Ik kan niet anders.

De ganse tijd tijdens de viering moest ik denken aan twee dingen. Dat een paar kilometer verder in de bossen een groep mensen iemand mocht herdenken, wat op zich kan, maar vooral dat daar een pak mensen bij waren die de “Hitler-groet” brengen of die concentratiekampen en gaskamers ontkennen of minimaliseren, of die ronduit en openlijk het fascisme en racisme verkondigen.Het stoot me tegen de borst en ik vond en vind dit onaanvaardbaar.Het andere waar ik aan moest denken was de recente oproep van politieke partij Vlaams Belang en zelfs de oprichting van een kliklijn over leraars.Onvervalste intimidatie die we in een gezonde, democratische samenleving niet kunnen tolereren. En dan is er nog de verspreiding van totaal onjuist en vals nieuws door sommige van hun (parlements-)leden.Is dit nog te rijmen met vrije meningsuiting. Ik denk het niet.Ook politici moeten plichten hebben en regels respecteren. Als een journalist iets doet dat niet kan dan kan men naar de Raad van journalistiek trekken. Als een bedrijf of een reclamebureau iets doet wat niet kan dan kan men naar de “Jep”.

We zouden opnieuw actie moeten ondernemen tegen al het valse nieuws en standpunten die gewoon onaanvaardbaar zijn.En voor alle duidelijkheid, er zijn zeker problemen in ons land, serieuze problemen en er zijn zeker terechte zorgen bij veel burgers. Ik begrijp dus ook veel burgers en heb het nu niet tegen hen.Vandaag hebben wij de opdracht om het verhaal van die helden (soldaten, weerstanders) die hun leven lieten voor ons, voor onze vrijheid verder te zetten. We moeten de historische gevaren van het fascisme onder de aandacht brengen en terechte parallellen trekken met vandaag!Ook leerkrachten hebben die opdracht en moeten dit kunnen. Gevaren van bepaalde politieke stromingen, extreemlinks, extreemrechts, jihadisme, islamisme (dat is voor de duidelijkheid en ik herhaal het iets anders dan het beleven van de Islam) moeten uitgelegd kunnen worden zonder vrees voor represailles.

Ook ik moet dit kunnen schrijven. Ik zal wel weer van sommigen, ook in mijn stad, verwijten en bedreigingen krijgen. Ik kijk dan telkens na wie die mensen zijn. Hun Facebookpagina zegt het dan altijd al onmiddellijk. Bijna steeds hebben die mensen profielfoto’s die verwijzen naar Vlaams Belang of naar andere extreemrechtse zaken. Ze nemen ook toe.

Dit betekent dat er heel veel werk aan de winkel is om leerlingen, studenten en mensen te blijven informeren én ja … tegelijk ook beter te besturen.


De “Pater Sangersbrug”, in de volksmond nog altijd de MAASBRUG, gaat eindelijk aangepakt worden en nog veel meer.

06.07.2021

Sinds begin 2019 laten we geen kans onbenut om de toestand van de brug en opportuniteiten met Vlaanderen te bespreken. Recent opnieuw en we kregen van het Vlaams agentschap “Wegen” belangrijk nieuws. De brug gaat grondig aangepakt worden. Hiervoor zal ze ook gedeeltelijk afgesloten worden. Men gaat proberen fietsers (veel toeristen en studenten) steeds door te laten en mogelijk eenrichting voor auto’s.

Een nieuw apart fietspad zou met de bestaande constructie helaas niet mogelijk zijn. Het pad zou wel volledig vernieuwd worden. De bestaande leuning, die te laag is, zal verdwijnen. In de nieuwe leuning zou verlichting komen die ook de omgeving en de Maas zou verlichten (een oude droom van mij). Zelf gaan we ook de omgeving en de Maasoever tot aan Labaer pimpen. Dat moet een plaats worden waar de Maaseikenaar en de toerist heen gezogen worden.

In het midden van de brug, misschien zelfs aan beide kanten, o.a. ter hoogte van het “Pater Sangersmonument”, dat onze band met de Nederlandse buren symboliseert, hebben we gevraagd voor uitkijkplaatsen, naast het fietspad, waar wandelaars veilig naar de prachtige omgeving kunnen kijken.

De studie voor de brug loopt, de aanbesteding zou volgens het agentschap volgend jaar moeten kunnen en de uitvoering in 2023. De wens van mij en van vele Maaseikenaars zal hopelijk leiden tot een mooie realisatie. Dank aan het Vlaams agentschap Wegen en ook aan minister Lydia Peeters voor de ondersteuning.